Sunday, March 1, 2009

Skateboarding is all about having fun (Part II)

Part II : Taman Indah Selalunya Sekejap Menghilang
Scene kami semakin berkembang. Dari situ kami semua bergotong-royong untuk membina fun box, rail dan launcher untuk mempelbagaikan lagi kemudahan-kemudahan yang digunakan untuk bermain. Kadang-kadang pondok menunggu yang terdapat berdekatan spot kami bermain itu dijadikan tempat bertukang. Pernah sekali kami bertukang di belakang rumah sewa Ujang skate, berdekatan kawasan perumahan saudari Bai. Apabila siap funbox tersebut kami tidak punya kenderaan khas untuk mengangkut funbox tersebut. Akhirnya kami bergotong royong mengangkut funbox itu dengan hanya berjalan kaki, melalui kawasan pendam perkuburan cina di belakang flat polis itu kerana ianya merupakan jalan pintas untuk ke Bukit Belok. Hasil kerja kami bolehlah dibanggakan. Ini kerana kami amat mementingkan kekemasan dan ketelitian. Sikda molah kerja cincai2 lah kiranya tek. Untuk membuat rail, ada jugalah rail2 yang kami sembat di tepi2 jalan pada waktu itu. Bekalan kayu pula, pintu almari baju saudara Ogent dan kayu2 bekas katil di bawah rumah saudara Hamzah pun kami rembat. Dia cakap tidak digunakan lagi. Kepelbagaian box dan rail kami juga memudahkan kami untuk mempraktikkan skill bermain papan selaju. Ada rail pendek, sederhana pendek dan tinggi. Fun box pun begitu.
bergotong-royong mengangkut rail

Kadang-kadang kami jemu untuk bermain di satu spot sahaja. Jadi kami berusaha untuk mendapatkan spot2 yang menarik dengan permukaan yang licin agar lebih mudah untuk kami bermain. Antara spot-spot yang pernah kami duduki ialah, Dewan Perdana Sk Abg Amin, Sekolah Lamak, Court Tenis sebelah Pejabat Daerah, Luar Court Tenis, dan kemudiannya menjadi penghuni tetap di spot lama iaitu berdekatan pendam cina itu. Kami terpaksa berpindah dari Dewan SKAA kerana masalah puntung rokok yang mengarey cya ctok. Sekolah lamak, barang kmk orang habis dihancor oleh penghisap2 GAM! nang jahanam dak tok. Court Tenis ya kmk orang dihalau sebab court ya terpaksa dibaikpulih. Time court ya tengah dibaikpulih dolok nang best main cya. Nang lcin. Penanda ngan tali nak dah diengkah kontraktor cina di cya ilek jak mek orang ncabut nya. hahahaha. last2, alu DIHAMBUS keluar court ya barang skate mek orang. Court ya alu dikunchi! alu lah mek orang main luar court ya, kecik da jak tempat ya. Tedah nangga mek orang mpun. Aku tuk tek alu naip. lam bahasa ibunda~ hahaha.

dari kiri : ijan, rogi, harm, ogeng, dino, aku

Disebabkan perkara tersebut, kami dengan sebulat suara untuk kembali ke spot lama iaitu di kawasan pendam cina a.k.a terminal bus yang terabai. Dengan menggunakan kereta sorong dan motosikal Legenda saudara Hamzah. Kami memindahkan barangan kami kembali ke tempat lama. Sedih juak ceta tok tek. Selepas itu spot kami tidak pernah berubah. Untuk memantapkan lagi skill2 kami kadang-kadang kami akan beramai2 pergi dan berkonvoi untuk bermain di skatepark Sarikei. Mereka amat bertuah kerana punya skate park yang baik pada masa itu. Selain dapat bersuai kenal dan bertukar2 skill dan trick kami juga dapat mengeratkan silaturahim antara satu sama lain. Pernah juga aku, saudara Harm, dan Sugeng PONTENG kelas kerana ingin bermain skate di skatepark Sarikei. Di sinilah aku ditimpa kecelakaan gara-gara nak molah last trick! Sakit, amat sakit.
Walaupun begitu skatepark kami ini pernah digunakan untuk skatecomp Rakan Muda. Saudara Ogeng telah diamanahkan oleh oleh salah seorang guru kami semasa di Tingkatan 6 untuk mengepalai projek ini tanpa diberi sesen wang ringgit (rasanya). Nanti aku ceritakan lebih lanjut dalam part III. Bersambung.

29 comments:

 1. ada nilai sentimental koleksi gambar kamu tersebut ya, encik cursive? menitis air mata~ tahun 2002????

  ReplyDelete
 2. ya. . .tahun 2002. jgn menangis, nah, ambil tisu ini. . .

  ReplyDelete
 3. aha ngan amir sik join team tok kah>??? hehehe

  ReplyDelete
 4. onggon > kazen ko dolok penah join mek org. da ku nangga nya main d flat dolok. tapi ku dah lupak namanya, ijan kali. rasanyalah. pernah juak ku mintak "truck" ngan amir dolok. habis stor dibah flat ya diselongkarnya~ hahaha

  ReplyDelete
 5. tahun 2002....<--aku masih tingkatan 5
  hey..ya flat guru ka??
  kasiannn..ade kenak buli penghisap gam indah..uhuhuhuhu..agik budak kecik arr time ya..ekekekeke!! :p

  ReplyDelete
 6. yahh..reminds me of de gud old days. bok jak aku terpikir nak nulis entri pasal sk8 life tadik.

  how i miz inline skating! T_T (Flamingo Sk8 Club ~ r u stil alive o dead.?!)

  aha. mst layan majalah Revolution dolok nak pok?^^ idup agik kah majalah ya ohh??

  ReplyDelete
 7. Marcella > buka. itu flat kerajaan persekutuan. yalah tek. mun nemu cdak ya ngacor barang time ya, hentak jak palak make deck ya. gik asa nya


  Hani > flamingo? nak dari serian ya kah? mun sik salah ingat aku lah. pernah masok Revo juak flamingo ya. Adakah saudari wanita yang bermain inline itu dahulu. Sik tauk ku. Lamak dah ku sik beli mag ya koh.

  ReplyDelete
 8. apa dah jadi ngn skatepark bintangor a.k.a terminal bas terbiar eh o?


  ada gik kah mbiak isap gam sinun? tragedi na mbiak sinun...kenak la sidak sik kedak kitakorg, main benda bepaedah drpd isap gam eh.

  bencik ku nengar patapon eh!

  ReplyDelete
 9. say merupakan orang pertama dan TERAKHIR membuka skate comp dibawah anjuran rakan muda. sejak dari itu lah saya semakin benci dgn ketua dan pengurusan belia di bintangor.di mana2 sahaja. saya tidak meminta habuan dari usaha saya.saya cuma mahu wang saluran kepada kami datang dengan jumlah yg berpatutan ketika itu.tapi wang bertujuan anjuran tersebut telah di songlap oleh beberapa warga pengurusan atasan and dats is...malas saya mahu menyumpah.yang penting semua mereka gembira.tahniah kepada pemenang dan usaha lagi kepada yang kurang berjaya.

  ReplyDelete
 10. AMIZONEMA :

  tempat itu diwartakan sebagai tempat belajar memandu kereta. anak muda d btgor sekarang tidak lagi hisap gam.bagi mereka itu murahan.mereka sekarang ramainya menghisap syabu.seriously.ramai sudah terjebak dalam usia muda dan mereka penagih yang serious.

  kami punya standard pemikiran yang lain kerana kami GENSOMADEN SAIYUKI.

  ReplyDelete
 11. pertanyaan....!


  mengapa dalam gambar itu, helmet perlu disusun rapi????

  ReplyDelete
 12. pasal sidak orang ya tek, mauk polah lompatan melintasi 5 bijik helmet..adakah berjaya, encik Cursive?180?360?

  ReplyDelete
 13. amizonema : haha. skip jak lagu patapon mun sik suko nenga. seperti padah sugeng ramai mudi mudi sekarang main dadah kelas tinggi. inhalan murahan mungkin hanya bagi golongan yang tidak cukup fulus.

  1kcl : aku sik ingatlah cadangan sapa nyuruh helmet ya bersusun dolok. . .

  marcella : rasanya 360 hardflip cun juak melangkau 5 ketul helmet ya, apa macam? cun tak?

  ReplyDelete
 14. wahh..teringat zaman bujang waktu tgh hardcore main skate.mcm kerja2 molah funbox/rail..yang bestnya,semua bekerjasama..slalu juak brg2 ya smua ilang d buang org..kesian!!
  tapi aku dolok lebih ke big trick..kira team dak ZERO la..hehehe!
  Apa2pun, Selamat Maju Jaya..GO Skate!

  ReplyDelete
 15. aha. tepat lagi persis jangkaan saudara itu. flamingo penah msk revo p x igt which edition.

  bkn sy wanita dlm mag iteww hehehe ya flamingo mpun establisher. nama nya marina. de last thang i kno abt her is nya amik tesl kat unimas.

  mun x slh aku nya msh begiat aktif men inline sk8 rah unimas nun. sy sudeeyy lama pencen! huehue

  ReplyDelete
 16. ooo amik syabu dah sidak
  bahya na

  sikpat gik nak forward patapon eh, dah sebati dlm palak aku dah, terngiyang-ngiyang lagu eh

  1kcl: sik ku tauk kisah sidak songlap $$ eh, sial na! sapa sidak eh?!

  ReplyDelete
 17. MEREKA ADALAH PERSATUAN BELIA BINTANGOR. SECARA UMUMNYA JANGAN PERCAYA KEPADA SEGALA MACAM PERSATUAN DI BINTANGOR KECUALI PERSATUAN KELUARGA LAU. MEREKA SEMUA MAKAN DUIT AMIK KANTAU LEBIH...SEMUA TIDAK GUNA PUNYA ORANG TIDAK AMANAH.MACAM BABI PERANGAI...MERINSAK.DAH SIKDA JLN LAIN NAK CARIK REZEKI.

  ReplyDelete
 18. shim chang : baiklah, dia memang mcm tu~~

  ReplyDelete
 19. 1kcl: akan ku siasat hingga ke akar umbi siapa jahanam lak di bintangor eh.

  cursive: dah kemas bilit ko tek? ahahahahah

  ReplyDelete
 20. aok ehh...
  apa tah motip nyusun helmet camya

  ReplyDelete
 21. aku atas eh tek-apijah
  mals nak sig n in

  ReplyDelete
 22. kickflip jak kau merentasi 5 helmet ya..
  btw, nasib kau sik jadi budak rempit bila dah tua..eh..pom 10 tek owh? gik mudaaaakkkk!!! (*_*)

  ReplyDelete
 23. erolnukman : wow, geng dak jamie thomas duhal. mun di selalang dolok kenal ku ngan shamsul n member nya dolok. da miak rambut panjang make suar ketat lam page kau ya. kenal ku nya sa ku, tapi ku sik ingat nama..heh

  hani : tesl? sama fakulti ngan aku ya. marina? pernah juak ku nangga miak main inline di kolej dolok. mungkin saudari tersebut. . .

  amizonema : memang. belia kini sudah upgrade. lebih eban, selaras dengan kemajuan teknologi masa kini. hari mengemas bilik jatuh kepada petang jumaat, sabtu dan minggu sahaja. pon pon pata pon. haha

  1kcl : panas sungguh komentar 1kcl. . .hahaha

  think : ceta john rambo di astro banyak kali potong. sikda feel alu nangga~ ~ ~

  apijah :kali untuk tujuan seni fotografi pada waktu itu.

  marcella : bulih! yalah, nasib bait darah mudaku sik ke arah itu. aok, muda remaja gik...memang begitu.

  ReplyDelete
 24. YA .SAYA MEMANG AGAK LANTANG KALU BAB2 BEGINI. CAKAP SAJA PERSATUAN DARI ORG MELAYU DI KAMPUNG BINTANGOR. SUMA MANAGEMENT MACAM BABI. KALAU MAHU BUAT KERAMAIAN, SENTIASA DA POCO-POCO, PERTANDINGAN KEBAYA, MR.SMART, TANDING FASHION KANAK-KANAK. HELLO WHOEVER THERE IN THE PERSATUAN...WHAT THE FUCK R U GUYS DOING...MESTI DA SHUFFLE JUAK. HELLO...FUCK SHUFFLER!...WHAT THE FUCKING GOOD OF YOUR GUYS DOING? MENGAPA BENDA-BENDA INI YANG DI SELITKAN DALAM KERAMAIAN? BAGI SAYA 1 FAEDAH...NAK MERAPATKAN SILATURAHIM?...OW..SO NAK MERAPAT SILATURAHIM MOLAH POCO-POCO LAH AMIK CINA IBAN NGAN MELAYU BERSATU POCO2.NAK BARANG INDON DI BANGGA. JUGA POCO2 TELAH MENJADI TARIAN RASMI KETIKA AKTIVTI RIADAH KETIKA MAJLIS KURSUS KERAJAAN. WHY??? DAN KEMBALI KEPADA PERSATUAN...MENGAPA MULANYA MEREKA KATA SKATE COMP ITU BAKAL BERLANSUNG DI JALAN RAYA SIMPANG MASUK UTAMA KE PEKAN BINTANGOR (AREA GERAI MAKANAN ISLAM). SAYA AMAT TERHARU. TETAPI 2-3 KALI MEETING TIBA2 BUAT DI TEMPAT LAMA?WHAT THE FUCK.PERBELANJAAN SUDAH MAMPU UNTUK MENANGGUNG SUMA. MALAHAN QUARTER PIPE DAPAT DI BINA.LUNCHER, FUNBOX, RAIL DAN SEBAGAINYA BOLEH DI BINA DENGAN PERUNTUKAN YANG DI BERIKAN.KENAPA PADA MESYUARAT TERAKHIR PAKAI BARANG YANG ADA BAWAH RUMAH CIKGU DAUD PULA. MANA PERUNTUKAN? DAH JADI MODAL BELI NO 4D? MODAL KAWIN BARU? UNTUK BAYAR ALONG? INI BARU 1 NAMA YANG SAYA SEBUTKAN DALAM PERMASALAHAN INI. LAGI ADA RAMAI YANG TIDAK SAYA SENARAIKAN.

  KHAS UNTUK PERSATUAN RELA : KENAPA BUAT RONDAAN PUKUL 8-10 MALAM??? WHAT THE FUCK! KENAPA TIDAK TENGAH MALAM SEKURANG2NYA SAMPAI 3 PAGI? INI KAH RELA? RELA APA? RELA MAKAN ELAUN SAHAJA? KOMON LA RELA...8-10MLM ADALAH TIME MEMANG ORANG RAMAI BERKELIARAN. KENAPA SURUH ORANG RAMAI BALIK? GEMBIRA TENGOK BINTANGOR JADI BANDAR BERHANTU. THEN BEFORE 11 DAH BALIK TIDOR. WHAT THE FUCK? SO PECAH RUMAH TENGAH MALAM SAPA NAK PANTAU? BABI TOL. SAYA DAPAT TAHU TADIKA KEMAS KEHILANGAN PETI TELEVISION! MANA RELA? OF COURSE,FUCKING THEIR WIFE HARD AT HOME...

  ReplyDelete
 25. 1kcl : pedas. . .memeang pedas. . .nak saya jadikan komen anda satu entri KHAS??

  ReplyDelete
 26. yalah tek, mun tau bagitau jak.

  ReplyDelete
 27. Fuhhyoohh!!
  keletihan membacha kumen dari 1kcl. rahsia kini terbungkar. apa nak jadi, tepok dada tanya iman.

  ReplyDelete
 28. Ndang Itam na Ku time yo eh!!!!!
  sik dilalek lalu nak pio...
  bejermur jak sio...
  ndang bepukek na....
  yahhhhhhhhhhhhhhhhhh......

  ReplyDelete