Wednesday, January 14, 2009

Kali nak bau cako eyh...(Juh, nangga ceta bahasa Sarawak!)


Apa khabar semua? Sehat semuanya? Musim-musim hujan macam tok, gerak-gerak dan goyang-goyangkanlah anggota badan ya sak panas ckit ok? Baiklah, untuk kemasukan hari tok, aku nak mereview 4 buah filem pendek alih bahasa hasil karya-karya anak Sarawak. 4 filem pendek tok nang dah molah sejarah sa nya d Malaysia tok. Mungkin ada tak org dah nangga juak ceta tok. Cdak tok dengan berjayanya telah menjahanamkan karya original cgek2 cerita untuk menjadikannya lebih jahanam, lebih lawak, lebih tragis, lebih lucah dan lebih selebih lebihnya! Mun tensen2 ya, juh, nangga ceta lok! Mari semua!


video


1. Journey to Sarikei - Aku rasalah tok lah karya pertama yang menjadi perintis kepada cerita-cerita alih bahasa lam bahasa sarawak kinek tok. Gney boleh terhasilnya idea tok, mungkin sbb masa ya cdak tok nak bereksperimen dengan Adobe Premiere ya kali, alu melelat molah ceta tok? Gney aku tauk? Adalah. Seingat aku, 1st time aku nangga karya tok, masa ya blom siap gik, aku udah berair2 sakit perut mbak tetak! nang celaka lah! dah la esok nya aku da final exam. eksyen jak ku ngembak buku ke bilit ya, ingat pat study lah tek, tp nang alu sik dibukak buku ya, mbuang ilmu gik ada mbak tetak. Sound cerita tok nang dimute abis, time ya segala apa nak ada dalam bilit ya, yalah jadi sound effect. Pembaris, kertas plastik, mulut, hentakan kaki, kipas dalam cpu, etc suma dipake. Jalan cerita agak menarik. Bahasa cun. Rugi mun sik nangga.


Link Youtube ceta tok : http://www.youtube.com/watch?v=SMhS1TMPDVE&feature=related

2. Sembelit 2005- Cerita tok eboh diceta gik lah. Nang dah meletup2 cgek Malaysia sa nya. Sampe k dgr siap masok melodi, Yusuf Haslan ncarik orang molah ceta tok, da juak ku dgr da miak knk tangkap masok mahkamah U, sebab ceta tok, macam2 gik lah. Tapi ku nangga, org molah ceta tok gik idup bebas d Malaysia nek tok. Ceta tok nang boleh kata 90% sik lari dari nyebut benda-benda lucah. "chow lok, ***, kali nak bau cako eyh, nangga ceta blue juh" antara line2 fames ceta tok. Sama dengan JTS, effect ceta tok pun make cara yang sama.


Link Youtube ceta tok : http://www.youtube.com/watch?v=-zFnpQxKNNg&feature=related


3. Spiderman Teh Pun Hal - Hahahaha. Ceta tok pendek jak. Tapi boleh tahan juak pecah perut mun nangga ceta tok. Ceta tok bermula, bila bos nya tok tek, dgr da org molah teh, xda kah gula. Original pun story, sampe nganok lidah org ya lidah babi indah. Aku sik tauk sapa molah ceta tok, da ku dgr miak Miri molah, kali tak org lebih tauk. Tapi ceta tok nang best! Cgek versi ceta tok, tajuknya Spiderman Hilang BF. Sa nya better tak org nangga dirik pun k.


Link Youtube ceta tok : http://www.youtube.com/watch?v=fyDJVuVTg7E&feature=related


4. Kuih-muih - Ok. Ceta tok kira baru juak lah. Di polah oleh orang nak da sangkut paut ngan ceta Journey to Sarikei ngan Sembelit juak. Tapi awas! Tahap kelucahan bahasa ceta tok boleh tahan. Cerita tok nang cerita hal kueh. Camni cdak ya berusaha ncarik kueh malam ya. Mun sik carik kueh, takut ponek. Mun maok tauk camni rasa bigek *****, lam ceta tok tak org akan tauk.haha. Silalah nangga k. Click link dibah ya.

Link Youtube ceta tok : http://www.youtube.com/watch?v=Ke3XhLAjLLM

Ok. Ya antara 4 nak terbaik tangga ku youtube setakat tok. Ceta Shin Chan pun da juak di alih bahasa. haha. Mun ada penambahan ka, nak lebih lawak dan jahanam gik padah ngan aku juak k. Harap2 tak org terhibur ngan cerita-cerita ya. Aku harap lebih byk gik anak Sarawak molah ceta camtok, lebih luchu, lebih original! Ok, setakat ya jak lok malam tok. Sehingga kita berjumpa lagi.

2 comments:

  1. hm...panas entri anda kali ini. mungkin anda yang akan ke mahkamah U selepas ini akibat maklumat ini...hm...

    ReplyDelete
  2. nasib baiklah saya udah selamat bergraduasi~
    saya cuma menonton saja! ya! menonton saja! ya! menonton saja!

    ReplyDelete