Friday, January 30, 2009

Bintulu : Live for nothing or die for something (Part III)


25 Jan :: Ahad:: Hari ini sekali lagi aku bgn lewat. Nampaknya Ogent yang paling awal bgn hari ini. Aku yang terbangun seketika utk menunaikan hajat kechil, sudah nampak dia tergeley2 sambil membaca komik Penyiasat Remaja Hajime Kindaichi. Aku membuka kembali cermin mataku dan menyambung tidur. Dan kira2 pukul 9-10 baru aku bangun benar2. (haha luchu da ayat ya) Nampaknya pagi ini tiada sarapan yang disediakan oleh saudara Jaha dan Ogent. Cuma aku lihat nescafe sudah tersedia di atas meja. Aku terus ke dapur dan mengambil sebungkus gardenia perisa coklat. Sambil menghirup nescafe panas, aku ambil sedikit demi sedikit cebisan roti tersebut utk disuapkan di mulutku. Sambil menganyang roti tersebut, kami sekali lagi berbincang utk aktiviti hari ini.


Nampaknya saudara Reezduan ingin membawa kami breakfast dan pekena canai. Jadi kami pun berkemas dan mandi. Kira2 pukul 11.00++ saudara Jaha membawa kami ke sebuah restoran utk pekena canai. Kami duduk dan menunggu pelayan. Setelah mengambil order kami sekali lagi berbincang utk kemana pada hari ini. Ogent merungut dengan kuah canai tersebut, kerana kuah utk mencecah canai tersebut agak kering. Nampaknya roti canai kaya yang aku order mengambil masa lebih 20 minit utk disiapkan! Ogent dan Jaha sudah habis makan! Terus keluarlah quote dari salah seorang dari nya duak ya, "sapa bgn lambat, rezeki lambat datang". Aku akur, dan akhirnya pelayan tersebut meminta maaf di atas kelambatan penghantaran hidangan roti kaya khas buat diriku. Nasib bait muka pelayan tuk ok, suka senyum2. Sejuk ckit ati. Tapi belum tahap adik2 manis lagi ni. Aku menikmati hidangan roti kaya yang seri kayanya menyibor cya ctuk.

Setelah selesai bersarapan pagi, kami terus ke Park City Mall sekali lagi. Saudara Ogent khabarnya ingin membeli hoody di kedai Remix yang diusha2nya semalam. Mungkin ada niat disebaliknya. Mungkin dia ingin mengusha2 adik2 manis di kedai tersebut! Adik manis yang bisa kita diskusikan dalam siri kedua penjelajahan kami di Bintulu. Kali ini aku mengalami sendiri apa yang dirasain sendiri oleh saudara Ogent! Adik ini memang manis, skinny jeans yang dia pakai bisa memberikan figure yang mampu menyentap aura2 kaum2 adam yang berdekatan! Rambut ala2 Rihanna, body yang cun, mulut yang petah bercakap, katek dan muka yang ber***** menyerlahkan lagi kemanisan adik tersebut. Namun aku lebih tertarik dengan adik manis yang memakai jaket jeans tersebut kerana muka ala2 inecen dan kebluran memang menarik hati! Seperti yang dimaklumkan oleh saudara Jaha, gadis tersebut membuat sedikit keluchuan terhadap ku bila menyatakan fitting ruum itu tandas awam. Ciss, berani dirinya bermain2 dengan diriku ini ya, dia belum kenal lagi siapa Karim yang sebenarnya! hahaha. Namun aku 'cool' sahaja, sambil memberikan senyuman manis. Ogent selesai membeli hoody nya, manakala aku membeli sehelai t-shirt memandangkan diskaun setengah harga yang ditawarkan.


Aku tidak lupa juga utk membeli beberapa game PSP utk dibawa balik. Di sini juga aku sempat bertemu dengan Arisa, rakan sekolah merangkap teman sepengajianku. Sudah lama tidak bersua dengannya. Selepas meluangkan masa kira 15 minit dengannya, kami mengambil keputusan untuk pergi makan. Kali ini kami dibawa oleh saudara Jaha ke Gerai Azwana ( salah nama tempat ya, Jaha, pa nama tempat ya tek? ) Di sini aku mengalami sendiri rasa kenikmatan nasi ayam salad yang tiada tolok bandingnya! 5/5 kepada nasi tersebut! Memang superb!! Nasi yang lembut, kegaringan ayam yang telah dicecah sos istimewa, ditambah pula dengan salad beraneka rasa ditambah kismis dan sup yang mantap menjadikan nasi ayam salad tersebut yang terbaek pernah ku makan di Bintulu! Syabas! Pilihan saudara Jaha memang tepat~ Selesai sahaja menjamu selera kami balik ke rumah untuk berehat2 memandangkan petang ini ada lagi aktiviti yang menarik.


5.30 pm :: Destinasi seterusnya, Pantai Tg. Batu. Mmm, seperti biasa kawasan ini memang sering dipenuhi oleh mereka-mereka yang ingin beriadah dan berehat-rehat bersama keluarga sambil menikmati keindahan pemandangan tepi pantainya yang menarik. Setibanya kami di sana, kami terus ke gerai makanan yang terdapat di situ. Menu petang tersebut, ABC dan Rojak Sotong BerkangKong-KangKong! Enak dan sedap. Namun apa yang lebih menarik perhatianku adalah adik manis yang sedang mengirup ABC di depan ku. Aduh~ Berbaju puteh dan bercermin mata, ada ckit2 geek jak upa. Wah...hebat! Aku menjangkakan umurnya mungkin dlm lingkungan 25-27. Aku rasalah. Aku cuba bermain mata dengannya, tp tidak berjaya. Mungkin juga dia sudah memiliki teman istimewa. Kita lupakan kisah adik manis tersebut. Setelah selesai minum2 petang, saudara Jaha mempelawa utk berjalan2 di tepi pantai sambil menghisap rokok. Deruman angin yang kuat pada petang itu, mengtidakmungkinkan proses penunuan pada puntung rokok yang dihisap. Nang sik feel alu. Sejuk gik ada.


Tidak lama kemudian, kami beredar dan mengusaha2 barangan di Farley dan Sing Kwong pula. Khabarnya saudara Jaha ingin membeli flask, memandangkan dia belum memilikinya di rumah. Agak lama juga kami mengusha2 barangan di kedua-dua tempat tersebut. Memandangkan sambutan tahun baru yang semakin hampir, kedua-dua pusat tersebut sememangnya dipenuhi pelanggan yang ingin membeli belah di saat2 kecemasan. Aku pula begitu tertarik dengan harga helikopter kawalan jauh yang ditawarkan. Sebenarnya, sudah lama aku menyimpan niat utk membeli sebuah helikopter tersebut. Tapi ku lupakan seketika niatku, memandangkan aku mempunyai perancangan lain dan sedang berusaha untuk membeli sesuatu yang lebih penting dan berteknologi angkasa lepas. Akhirnya saudara Jaha berjaya membeli flask yang diidam-idamkan. Aku dan Ogent tumpang gembira. Saudara Jaha tersenyum puas memandangkan beliau telah berjaya membawa pulang flask yang di kaca mata saya amat sesuai dan stail sekali.




Perut pun sudah lapar. Tiba masanya utk makan malam. Kali ini saudara Ogent dan Jaha beriya-iya untuk membawa aku makan malam berlatarbelakangkan situasi serta suasana pendekar melayu zaman purbakala. Destinasi :: Restoren Seribu Bintang! (mun salah tolong betulkan) Makan malam tk nang makan lah~ Kami memilih utk makan di dalam langko a.k.a pondok buluh. Sa stail lah tek, kak tok gik rasa mek orang. Ogent merupakan pemilih hidangan pada malam tersebut. Aku, mana sahaja. Saudara Jaha, penasihat. Sayur midin goreng belacan, udang butterfingers, tomyam, dan ikan tunok merupakan menu pada malam tersebut. Tom Yam tersebut NANG tomyam OK! Saudara Ogent yang sememangnya legend pun terbatuk2 dek penangan pedas pekat tomyam tersebut. Aku yakin tiada seorang daripada kami yang mampu menghabiskan semangkuk tomyam tersebut pada malam itu! Hahaha. Sambil menikmati hidangan yang menyelerakan, tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya! Memandangkan kami makan dalam langko, sudah tentulah muka kami ditempias hujan ketika menyuapkan makanan ke dalam mulut! Kami menyangkakan yang hujan itu turun sekejap sahaja, namun sangkaan kami salah. Hujan yang turun dengan mencurah lebatnya, memberikan sedikit rasa kurang selesa. Apatah lagi aku yang berkaca mata, terpaksa mengelap2 spek ku akibat ditempias hujan nan lebat. Saudara Ogent mungkin juga berasa begitu. Namun kami tak kesah, tetap berlagak cool sementara pelanggan lain siap ada yang menjadikan kusyen utk duduk dalam langko itu sebagai tirai bagi mengelakkan tempias hujan.



Lihat saja gambar di atas, meja tempat kami makan habis kenak hujan. Rancangan utk melepak sehingga larut malam di langko pendekar tersebut terpaksa dibatalkan. Selepas membayar kami bergegas ke kereta utk balik ke rumah~ Setibanya di rumah, aku terus mandi dan bersiap2 utk menonton dvd yang aku beli petang tadi. Apabila semuanya sudah tergeley2, dan projektor sudah terpancar, tiba masanya utk menonton SOMTUM PAPAYA POK POK!


Apa pendapat anda yang telah menonton filem Thai ini? Somtum? Barney~ Setop..Setop! Nampaknya hari ini cukup cheriya, aktiviti yang penuh, biarpun keletihan tetapi kami tetap merasai keseronokan. Bak kata seorang sahabat, bersepakat dalam kesepakatan. Sehingga berjumpa lagi dalam siri terakhir kembara tiga sahabat di bandar minyak dan gas asli, Bintulu : Live for nothing or die for something (Part IV). . .bersambung sekali lagi. . .

19 comments:

  1. bukan azwana tp uzmaza.
    bleh tahan na gmbr flask di ngkah ko pok,
    hello kitty gik eyh...aku mbeli nak lain, kau ni mcm2 saja..

    ReplyDelete
  2. Kali ini kami dibawa oleh saudara Jaha ke Gerai Azwana- ya lah...saudara ini sesuka hati sahaja mengenjenn nama kedai tersebut.kamu di saman abg SM annti baru kamu ada akai.nama kedai tersebut ialah uzmaza.harap maaf jika terdapat pihak kedai yang terbaca blog ini.mungkin pengarang lemah ingatan ketika menulis ini.bersepakatlah dalam kesepakatan.aku tgu komen ramai sikit baru aku hentam kaw2 k...belum cukup panas nih...

    ReplyDelete
  3. ha ha ha ha kerja aku ari tuk tetak jak mbaco blog ko Lic. 5/5 aku berik
    antara ayat2 yg luchu na eh ialah:
    1. muka yang ber*****
    2. mengtidakmungkinkan proses penunuan pada puntung rokok
    3. cerita flask and gambar flask jaha eh...sampei ati jaha milih hello kitty eh
    4. mengelap2 spek ku akibat ditempias hujan
    5. langko (sik kalak umur di tungkuk oleh langit aku dengar perkataan eh)
    6. kusyen jadi tirei langko
    7. tergeley2

    kenyang ku ari tuk Lic! makseh!

    ReplyDelete
  4. Salam.. ha..ha.. tetak lok saya tok. Seperti yang telah diceritakan oleh saudara tadik tentang keday makan Azwana, nama nya memang lah bukan Azwana apalagik Uzmaza.. namanya ialah restoran UZMANA...mungkin saudara cursive selalu menonton satu rancangan di astro chanel 104 (ria) kalau tak silap, yang sampay kinektok saya ingga mok nangga iaitu Azwan Amboi,amboi,amboi sebab yalah teringat perkataan azwana..heh!heh!..

    Restoren Seribu Bintang memang sedap makanan di sia... nasib baik saudara dudok di sia ari ujan, mun ari sik ujan maok kenyang nyamok gigit kaki saudara & teman2...tapi saya fikir sepatutnya pihak berkenaan mesti ada plan B utk pelanggan mun panday ujan mcm ya.... baruk nya makin best!

    ReplyDelete
  5. sikda keja lain ktk 3 oh. mun sik makan, kayo2, kakya shopping, kakya pasti ada nyelit adik manis..adeh..

    langko ..ayat baru..ada jak masuk dictionary..haih

    ReplyDelete
  6. SUPERMAMA >>> Jika anda ingin tahu, saudara pengarang merupakan peminat no.1 azwan ali.beliau merupakan follower tegar azwan ali.ntah apa yang di minati beliau di situ saya pun kurang pasti.rupa2 nya nam gerai tersebut ialah UZMANA. betul lah,semua org salah.haha.apalah kamu semua ini.maka jak makan di situ 2 hari berturut2 (menu yg sama jak gik eyh) tetapi malu mau ingat nama gerai itu.yang di ingat hanya adik manis di depan gerai itu yang mala ja terkecheng2 kami bertiga hingga kami ingga.hujan di rstoran 1000 bintang itu menyebabkan selipar saya hanyut dibawa arus kurang deras.nasib baik indon kedai itu tidak ku tampar kerana menyangka beliau yang mencopet slipar ku.mungkin 1000 bintang patut simpan 1000 ubat nyamok barangkali.kusyen yang disediakan sudah semakin agak serampuk hanyut.silap hari bulan boleh mendatangkan kayap.yah.

    ReplyDelete
  7. baru saya perasan.muka saya dan jaha sahaja yang ditonjolkan dalam blog ini.kantoi lah saya dan jaha mcm ini. INI BOLEH MENDATANGKAN MARAH!...pengarang masih cuba bersembunyi rupanya.bayes!penulisan yang bayes!

    ReplyDelete
  8. SuperMama >>nampaknya saudara 1000CL cuba cover line! Kamu pun turut sama salah tadi! Ikut sama saudara jaha, UZMAZA!! Betul kita semua salah!! Terima Kaseh kepada saudari SuperMama kerana membetulkan kesilapan kami....

    ReplyDelete
  9. kasi UMAGA bukan ka senang di ingat.sempena nama ahli gusti terkemuka -UMAGA!

    ReplyDelete
  10. 1000CL >> AMBOI..aMBoi..amboi.. sedap mulut puaka ENGko jerrr nak mengutuk aku ni haaa!! Hahaha. Salah ke aku cuba untuk mengikuti arus perdana hiburan tanah air kita ini!! Aku tahu la engkau peminat Nirvana semenjak dari sekolah rendah lagi!! sehingga mendapat jolokan Ogeng Nirvana.

    SuperMama >> betul itu. lupak nak madah tek. Pihak seribu bintang patut menyediakan kanvas di setiap penjuru atap bagi mengelakkan pelanggan menyuapkan makanan sambil muka mereka terkena tempias hujan. Lihat saja komen saudara 1000CL,..

    "nasib baik indon kedai itu tidak ku tampar kerana menyangka beliau yang mencopet slipar ku"

    Amarah yang ditunjukkan beliau dalam ayat di atas mungkin berpunca daripada tempias hujan ketika makan di dalam langko tersebut. Pihak 1000 Bintang harus mengambil tindakan segera bagi menangani masalah ini.

    ReplyDelete
  11. Ha..ha.. peminat no 1 indah! Saya harap sekarang Restoren Seribu Bintang sik terkenak masalah banjir sebab hujan sentiasa turun dengan sepoi-sepoinya (kejap berenti, kejap turun)dari semalam.

    Datanglah ke bintulu sekali lagik... sekarang ada restoran baru yang diberik nama LESUNG nak bukak sok ari.. nay tauk ada crita adik manis muka gitu-gitu apek nak dijadikan blog

    ReplyDelete
  12. Wahhh~ Bintulu memang byk tempat utk makan2! Sudah tentu tempat baru ada adik2 manis sbagai penyeri bagi menarik pelanggan ke tempat baharu itu! Ini berita baik! Saudara Jaha, sila ambil tindakan.

    ReplyDelete
  13. Saudari AminoZema >> Terima kaseh diucapkan. Sewaktu kecil2 dahulu semasa pergi ke kebun, sudah menjadi kebiasaan bermain2 di langko. Langko juga boleh ditulis sebagai LangKau.

    Terdapat sejenis arak tempatan yang menggunakan nama itu. CAP LANGKAU! Siap di depan itu ada gambar pondok kechil~ Definisi ini juga ditujukan khas buat saudari Ahmoy.

    ReplyDelete
  14. Adik-adik manis mungkin ada juak.. tapi yang speselnya sok ari, sesiapa yang makan sampay rm30++ dapat percuma mangkok kaca ( ada juak k koleksi kwn-kwn bujang saudara) ha..ha.. kamek org di sitok madah kenak nya sik merik lesong sekali...ada juak k nutok belacan.

    ReplyDelete
  15. Haha..AIkk...ada juak ko nyebut nama kmk dlm blog ktk..trimas! nsb ko x madah kmk makin !@#!#$#...mun sik...mmmm..no cix for u! Kmk dah makan sekali atas recommnended geng2..NANG NYAMAN mknn kt UZMANA ya!!!! (plus-umah sewa gue hny berdekatan dari situ)

    ReplyDelete
  16. kamboh li jak semuanya....
    kenapa tiada komen ttg SOMTUM PAPAYA POK POK!!?
    saksikanlah, ianya juga kisah makan2..

    ReplyDelete
  17. SuperMama >> boleh tahan jugak~ Mungkin superMama boleh memberi komentar mengenai Gerai Makanan LesOng yang baru dibuka itu?

    Vivian >> tek ckit lok...haha...aok lah. Mun sik sikda CIX kelak..Nyamankan? Hmmm...Rasa nak lagi makan nasi ayam di situ. UZMANA

    Think248 >> Nang kamboh mereka ini saudara. Saudara pun bisa mengambohkan semuanya seperti Barney memecahbelah private jet dalam filim SOMTUM!

    ReplyDelete
  18. wow, nampaknya gerai makanan 1k bintang dan uzmana menjadi sebutan ramai sudah sekarang.mungkin pihak2 gerai ini harus membayar royalty kepada saudara pengarang.tapi saya masih tidak berpuas hati berkenaan dgn gambar2 yang menjadi supporting items dalam blog ini. muka pengarang masih di sebalik 1000 bintang.mungkin pada bahagian terakhir pengembaraan ini saudara pengarang boleh meletakan gambar beliau membeli belacan (RM10 x 2).

    FAKTA ANGKA:
    3 - KETUL BELACAN YANG DIBELI
    1 - PRIVATE JET YANG DI MUSNAHKAN OLEH BARNEY DALAM FILM SOMTUM
    1000 - BINTANG DI GERAI SERIBU BINTANG
    15 - SAAT YANG DIPERLUKAN......SAYA???AIH.
    2 - ADIK MANIS YANG DIPERKATAKAN

    ReplyDelete